Conferinta Nationala de Pediatrie – Ghiduri si Protocoale in Pediatrie se va desfasura in perioada 21 - 24 martie 2012, la Bucuresti, in cel mai modern centru de conferinte.

      Programul Stiintific va cuprinde urmatoarele sectiuni:
       1. Conferinte
       2. Comunicari orale
       3. Poster

      1. Conferintele vor aborda teme de larg interes pentru practica, precum si aspecte de actualitate din aria patologiei copilului si vor fi sustinute de personalitati de prestigiu din domeniul pediatriei.
      2. La sectiunile Comunicari orale si Poster vor fi prezentate studii clinice si experimentale din domeniul pediatriei. Va fi incurajata participarea medicilor tineri, doctori in medicina sau doctoranzi, precum si alti medici angajati in echipe de cercetare medicala.

Nota: Dupa vizionarea Posterelor, autorii vor sustine o scurta prezentare, de 2-3 minute, cu continutul lucrarii stiintifice in fata Comisiei de jurizare.

      In cadrul lucrarilor Conferintei Nationale se va prezenta, printre alte teme, necesitatea continuarii activitatii de elaborare de Ghiduri de Diagnostic si Tratament, actualizarea celor existente si implementarea acestora.
      Aparitie editoriala! Cu aceasta ocazie va fi lansat primul volum de protocoale pediatrice, lucrare ce va include primele 40 de protocoale realizate prin consens la nivelul Societatii. Lucrarea va fi oferita in editie limitata participantilor la conferinta.
      Aceste protocoale au scopul de a contribui la “standardizarea” asistentei pediatrice intr-o anumita situatie clinica, prin recomandarea metodelor de diagnostic si tratament care s-au dovedit benefice pentru pacient si prin descurajarea interventiilor pentru care nu exista dovezi asupra eficacitatii.
      Protocoalele sunt in curs de elaborare sub egida Societatii Romane de Pediatrie, dupa o metodologie internationala. Volumul va cuprinde un numar de aproximativ 40 de protocoale pentru diagnosticul si tratamentul unor boli si sindroame cu care medicul practician care ingrijeste copiii se confrunta frecvent.

      Volumul de protocoale va cuprinde urmatoarele subiecte: alimentatia la san, alimentatia artificiala, diversificarea alimentatiei, malnutritia, obezitatea, rahitismul, anemia, febra izolata, hipertermia, convulsii febrile, socul anafilactic, malformatii cardiace, insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, rinofaringita, laringita, pneumonia, pleurezia, stafilococia pleuro-pulmonara, fibroza chistica, imunodeficiente, stomatita, apendicita, boala celiaca, refluxul gastro-esofagian, constipatia, alergii digestive, hepatite cronice postvirale, hepatita autoimuna, infectia de tract urinar, refluxul vezico-ureteral primar, boli innascute de metabolism, vaccinari.
      Protocoalele, elaborate dupa o metodologie unitara, vor reprezenta un instrument de lucru pentru medicul pediatru practician.

Prof. Dr. Mircea NANULESCU
Presedintele Conferintei
Prof. Dr. Eugen Pascal CIOFU
Presedintele Conferintei
Prof. Dr. Marin BURLEA
Presedintele Societatii Romane de Pediatrie